БГ ефира – разкази от криптата

Да започнем с мъчителната ексхумация по БНТ. Да, точно толкова приятна и забавна беше “Събота вечер с Дони”… колкото ексхумация. Справка с Уикипедия… Ексхумация означава изваждане от гроба на вече погребани тела. Това се налага най-често по нареждане на съдебните власти, за да се установи причината за смъртта, ако се окаже, че тя не е установена преди погребението. Не знам кое е по-умряло… БНТ, Дони, Момчил, оркестърът, роботът, декорите? Майтапите!? Цялата атмосфера на непоправимо бездарие. 

Това, което Българската Национална Телевизия си позволи да ни поднесе е оскърбление за зрителя и никакво извинение не може да заличи недопустимия за 21 век хомофобски, примитивен, унизително нескопосан хумор. За далеч по-малко в белия свят закопават звезди и десетилетни кариери. Единственото извинение, което телевизията майка може да ни поднесе е това нещо никога повече да не се явява в ефир. И нека сме честни, освен съдържание един водещ трябва да има и визия. Моля нека това не се бърка с body shaming. Не, ние не се подиграваме на външния вид на тийнейджър в Инстаграм. Водещият в националната телевизия е продукт, за който ние плащаме и имаме право да изискваме. Дони не е ок за екран. Особено късно вечер преди лягане видът му плаши и стряска. И навява асоциации с… казах вече какво. 

Като казах труп… в понеделник сутрин Фейсбук ми прати платен пост на Слави Трифонов (вероятно, защото във Фейсбук съм се писала родена през 1917-а и така съм попаднала в таргет групата), в който водещият, силно подпухнал и с ведростта на Жокера ме увещаваше от един диван колко много ще се забавлявам да гледам Димитър Рачков. В понеделник вечер, понеже мъжът ми го нямаше, а Фейсбук взе да клокочи реших да превключа от Apple TV (Fleabag, хората какви сериали правят… Ма за това друг път) на родния ефир и да гледам дербито между Слави и Циципапас. 

Първо ми отне известно време, докато намеря къде точно е каналът на ТВ 7/8. Не е на 78-и канал. На 69-и е! Ирония на съдбата! И като цъкнах… тъга, умора и безнадеждност ме лъхнаха, като че отворих вратата на старчески дом. Била съм веднъж като репортер в “24 часа”. Миризмата на вкисната манджа и спарени старчески тела ще ме преследва до гроб.  

И тук искам да стане много ясно, че го казвам не злорадо, а с огромна мъка и горчивина. Аз бях от тези, които се надяваха, вярваха, много наивно и глупаво дори вярваха, че Слави Трифонов ще направи телевизия, която ще е алтернатива и коректив на статуквото. В Ел Ей даже гледах онова така лелеяно интервю на Слави с Бойко, в което България цяла тях гледаше и чакаше да види как Дългия ще смачка лицето на корупцията. Е, нищо такова не се случи. Слави се превърна в телевизионен маргинал и най-тъжното е, че не бях чула никой да го коментира, ни с добро, ни с лошо до понеделник вечер, когато се сетиха за Слави, защото на трона му се канеше да седне нов претендент. 

По ТВ 7/8 първо заварих сценаристите насядали под едни абажури. После се появи и Слави в едно студио със саксии. Честно… студио със саксии. Бедни ми, бедни Слави, защо не умря в Би Ти Ви! После се появи и Рачков и взе да се поти. Изпълзяха и едни окаяни силиконови същества…

Време беше да превключа на Циципапас.

Значи… момчето е младо, симпатично и свежо. Не просто говори без акцент, говори правилен, хубав български, казва учИлища. Дойдоха времена, в които сме доволни, че водещият не казва училищА. Има школовката на стендъпа, която е истинска казарма за водещи. Обаче дали ще може всяка делнична вечер да вади по един много обичан актьор като Юлиян Вергов, който искрено и непринудено да ни разказва как си е мил нас.ания г.з в поза шпагат. Едва ли? Ще трябва, мурому, да се понапънеш малко, да изгледаш някой и друг епизод на “Ну, погоди!”, защото опасявам се, твоите зрители са израснали с “Ну, погоди!”, а не с Game of Thrones. Опасявам се, пепонаки, че твоите набори няма да почнат да гледат телевизия, само защото техен връстник е започнал да води по телевизията. Твоите зрители са баба ти и дядо ти. Моята майка и баща. Добрата новина е, че майка ми (74) те хареса. Каза: Симпатично е момчето, но не му е лесно.  

Нищо, викам, има кой да му помага. Славена Вътова! Ако съм разбрала правилно от плоския и малоумен скеч, от нея ще се очаква да бъде бездарна и глупава репортерка, на чийто фон водещият да блесне. Ако е така, тя ще се справи блестящо. 

Та така, драги зрители, по всичко личи, че сме оставени на произвола на телевизионната некадърност и бездарие. Аз лично отивам да си догледам “Великолепната Мисис Мейзъл”. По-големият проблем е, че каналът можем да сменим, ама държавата трудно.


Един коментар за “БГ ефира – разкази от криптата

  1. Отдавна няма дължава …,заменяхме я с телевизия чат,пат.Сега официално и телевизия няма, (освен турски сериали) ,така лека полека се обезличаваме и като хора .Не искам да живея в такава държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Други статии:
ПРЕДИШНА СТАТИЯ: СЛЕДВАЩА СТАТИЯ: